Меню Закрити

 

Інструкція Quisk VNA

Це інструкція для Quisk VNA – програми, яка перетворює трансівер LiteSDR на векторний аналізатор ланцюгів (VNA).
Є два способи використання обладнання. Ви можете підключити ВЧ-вихід через атенюатори, через пристрій, що тестується, а потім назад до ВЧ-входу. Це називається режимом передачі. Він використовується для побудови АЧХ фільтрів та вимірювання електричної довжини кабелів. Або ви можете підключити ВЧ-вхід і вихід через атенюатор до резистивного мосту зі зворотними втратами. Це називається режимом відбиття. Він використовується для вимірювання SWR та імпедансу. Перш ніж приймати будь-які дані, вам необхідно вибрати режим та виконати калібрування для цього режиму та обладнання. Калібрування зберігається і буде відновлено під час наступного запуску програми. Це зручно при повторних вимірах, але для досягнення максимальної точності слід часто калібрувати. Перед отриманням даних LiteSDR потрібно увімкнення/вимкнення живлення та калібрування, але калібрування діє доти, доки він не буде вимкнений.
Апаратне забезпечення генерує РЧ-вихід тільки тоді, коли одна з кнопок Calibrate або Run включена. Процедури калібрування зберігають дані кожні 15 кГц в діапазоні від нуля до шістдесяти мегагерц (тридцять для LiteSDR). Ви можете змінити діапазон вимірювання частоти у будь-який час без повторного калібрування. Хоча ви можете встановити діапазон частот до шістдесяти (тридцяти) мегагерц, залежить від частоти зрізу фільтра нижніх частот 35 мегагерц в даному трансівері, тому верхній діапазон частот менше і виглядатиме шумним. Оскільки частоти передачі та прийому рівні, дані знаходяться у постійному струмі, усереднюються та ефективно фільтруються низькими частотами. Це забезпечує захищеність від перешкод при вимірі антени.
Не підключайте ВЧ-вихід до ВЧ-входу без встановлення атенюаторів! Вихід перевантажить вхід, що призведе до обмеження АЦП та можливого пошкодження. Якщо ваш пристрій є підсилювачем, будьте особливо обережні і додайте додаткове послаблення, щоб уникнути пошкодження. Додайте достатньо загасання, щоб уникнути обрізки, але не настільки, щоб втратити динамічний діапазон. На екранах калібрування відображається рівень АЦП. Ці атенюатори також допомагають стабілізувати вхідний та вихідний опір та підвищити точність.


  Режим передачі
Перед отриманням даних потрібно виконати калібрування. Спочатку встановіть режим Transmission і залиште його там. Підключіть атенюатори та кабель між входом та виходом RF. Натисніть кнопку Calibrate. Якщо підключено кабель, натисніть «Short». Для режиму передачі потрібне калібрування “Short”. Для додаткового калібрування Open від’єднайте кабель і натисніть Open. Потім натисніть Calibrate, щоб зберегти калібрування. Підключіть кабель і натисніть Run, і ви побачите рівну лінію з рівнем 0 дБ і нульовою фазою. Тепер послідовно підключіть тестовий пристрій. Тестовим пристроєм може бути фільтр, підсилювач ( будьте обережні! ) або додатковий відрізок кабелю. Натисніть Run, щоб отримати дані.


  Режим відображення
Цей режим використовується з резистивним мостом із зворотними втратами. Підключіть ВЧ-вихід до клеми генератора, а ВЧ-вхід до клеми детектора. Використовуйте атенюатори на обох. Перед отриманням даних потрібно виконати калібрування. Спочатку встановіть режим «Reflection» та залиште його там. Натисніть кнопку Calibrate. Підключіть розімкнений ланцюг (або нічого) до клеми імпедансу моста, а потім натисніть «Open». Підключіть коротке замикання до мосту, а потім натисніть “Short”. Підключіть кінцеве навантаження 50 Ом до мосту та натисніть Load. Потім натисніть Calibrate, щоб зберегти калібрування. Якщо у вас немає набору стандартів Open/Short/Load, ви можете просто використовувати тільки Open, але настійно рекомендується використовувати Open, Short і Load.
Тепер підключіть кінцеве навантаження 50 Ом до мосту та натисніть Run. На графіці буде показано величину і фазу коефіцієнта відображення, а зворотні втрати – це падіння величини нижче нуля дБ. В ідеалі ваш міст повинен мати спрямованість 30 дБ або більше. Фаза може бути галасливою, якщо величина дуже мала. Тепер підключіть до мосту невідомий опір; наприклад, антену. На графіці буде відображено зворотні втрати, коефіцієнт відображення та SWR. У рядку стану відображатиметься частота, коефіцієнт відображення.


  Установка QUISK-VNA

Quisk — це безкоштовне програмне забезпечення з відкритим вихідним кодом, написане на Python і C. Починаючи з версій програми 4.2.xx, автор припинив підтримку quisk_vna, тому було створено програмне забезпечення, яке дозволяє встановити версію, що ще працює, — 4.1.51. Для початку потрібно зайти за посиланням та завантажити всі файли. Щоб встановити Python, запустіть файл: python-2.7.18.amd64.msi . Не змінюйте стандартну папку установки (C:\Python27)!  Після запустіть файл: Setup_VNA_x64.exe – почнеться встановлення quisk-vna. Потім файл: quisk_settings.json скопіюйте до папки “Мої документи”, на цьому установка завершена. Запуск програми quisk_vna.exe потрібно робити з папки: C: Python27 Scripts або ж створити ярлик на «Робочому столі» для його запуску. Після запуску ви повинні побачити таке вікно:

А так, як приклад, виглядає результат вимірювання несиметричного диполя: